2024. június 26, szerda. Épületvillamosítás
Főoldal
Kapcsolat
Áramütés elleni védelem
Épületvillamosítás
Villanyszerelés
Intelligens épület
Tanácsadás
Háztatási gépjavítás
Ingatlanközvetítés
Melegburkolatok

 

Az épületvillamosítás, több mint villanyszerelés.

 

 

Nem olyan régen volt, a ''faluvillamosítási'' program, akkor, az épületvillamosítást, helyiségenként egy lámpa, egy kapcsoló és legfeljebb egy konnektor jelentette.

A fejlődés magával hozta az éjszakai  (vezérelt) áramot a bojlert a hőtárolós kályhákat, melyek új kihívások voltak. Akinek ilyen háza volt az hátradőlhetett, hogy neki mindene megvan, élete végéig már másra nem lesz szüksége.

És a fejlődés nem állt meg:

Ma már természetesnek tűnik, de a maga idejében jelentős fejlődés volt, amikor hódítani kezdett az elektromos nyitású garázskapu, a műholdas TV, kábel TV, a vagyonvédelmi rendszerek. Az Internet kora magával hozta, hogy egy egy lakásban több számítógép is van, melyek vezetékkel vagy vezeték nélküli módon össze vannak kapcsolva egymással, illetve az irodatechnikai eszközökkel.

A fejlődés megállíthatatlan:

Automatizáljuk a fűtési, hűtési, szellőztetési rendszerünket. Kertben megjelentek az öntöző rendszerek, lakásban a központi porszívó, fürdőszobákban elterjedőben van a jacuzzi, szauna. Energiatakarékosság jegyében megjelentek a hőszivattyúk, napkollektorok, hálózatra visszatápláló napelemek.

Látható, hogy a fejlődés során milyen sok rendszert építünk a házunkba, melyek kezelése a sokféleségük következtében kezdet átláthatatlanná válni.

Az informatikai rendszerek fejlődése magával hozta, hogy ez a sok különböző rendszer egyetlen központba legyen integrálva, így a kezelésük átláthatóbbá biztonságosabbá válik.  

Épületvillamosításról akkor beszélhetünk, hogy ha a magunk köré épített rendszerek működését biztosító strukturált hálózatokat  integráljuk.

Az üzembiztonság megköveteli:

Az említett eszközöknek, berendezéseknek szükségük van működtető felszültségre, működtető, mérő és jelvezetékekre, kommunikációs vezetékekre. A rendszerek több külön hálózatot alkotnak. A felhasználó érdeke az, hogy ezek a rendszerek ne külön szigetként működjenek, hanem egymást támogatva egy egységes felületként jelenjen meg. Biztosítva az átláthatóságot, üzembiztonságot

Fontos:

Házépítésnél, lakásvásárlásnál, annak felújítása előtt, mindig érdemes  szakember véleményét megkérdezni. Az ingatlan villamos rendszerének értéke, elérheti a forgalmi érték 6-10 vagy, komolyabb rendszerek esetén akár a 15 %-át is.

Nem említettem a rendszer biztonságának fontosságát, üzemeltetési, és érintésvédelmi szempontból. Még ma is sokszor találkozok olyan családi házzal, tömbházban lévő lakásokkal, ahol az érintésvédelem gyakorlatilag nem megoldott.

Gyakori technika az, hogy eladás előtt kifestik a lakás, olcsó laminált padlót raknak le, kicserélik a villanykapcsolókat és konnektorokat, valami jó olcsó fajtára. Vevő  körbenéz látja, hogy minden tiszta, szerencsés esetben még ízléses is. Az eladó megerősíti, hogy itt minden fel lett újítva még a villany is.

A szerencsés vásárlóban csak később, vagy talán egy kicsivel még később, érik meg a döbbenet, hogy a villany nincs felújítva a vezetékek öregek, nem bírják a terhelést az érintésvédelem nem megoldott, a lakást többi részét most nem említem.

Ne feledje, ha szakembert keres: info@gal-tech.hu vagy  hívja a 20/246-2516 ...megéri.

 

 

 

 

    Webdesign www.ipage.hu